2010年3月3日星期三

"竊聽風雲" ----- 不過不失,結局草草!

3 則留言:

  1. 1. 故事的引子是不錯的,亦能帶出追看性,好可惜愈拍愈不濟,結果完全失控,變回舊式港產片方程式!甚麼若干年後,最低!

    2. 吳彥祖企上枱大叫,跟住全人類附和,乜事呀?絕對浮誇!

    3. 仲有古天樂果句口頭禪,好惡頂!

    4. 最好看是劉青雲的感情線插曲,可惜沒好好develop,是全片最有張力的一節!

    回覆刪除
  2. 一睇到古天樂有絕症又係好爸爸, 仲以為睇緊危樓春曉...基本上成齣戲都比我呢種感覺, 就係堆砌一D老生常談的人性conflict, 最後又輕輕帶過當冇事, 寫情唔深, 寫竊聽內幕更加毫無機智, 由頭到尾幾個麻甩佬行來行去扮型, 劇情的鋪墊連一般外國的tv series都不如

    其實三個男主角的角色設定都好平板, (女角色直情係花瓶) 劉青雲條情線的設定亦冇乜驚喜, 反而若然寫方中信面對被老友撬牆腳的感情跌宕, 如何影響這場竊聽風暴, 我諗會比較有突破...

    爾冬陞好似同社會脫左節, 或者佢已經同人性化的生活脫左節, 好多作品都只能好抽離咁講個故仔比你聽, 但係完全feel唔到佢有heart放落去, 感覺上套戲都感動唔到佢本人囉, 只求拍一齣過到自己、過到內地嗰關的戲出來。

    其實"新不了情"我由細到大都唔Like, 覺得好冇創意, 好似睇粵語片, 不過最近看電視重播, 先feel到其中有好多好有heart的細緻位, 講唔出係邊一場邊件物件, 但係成齣戲令人感覺到: 當時仲係年青的導演, 真心為個劇本而感動

    回覆刪除
  3. 不過爾冬陞仍是我喜歡的導演之一,起碼我覺得他肯做research,同埋戲比較扎實些,"旺角黑夜"我覺得是佳作!

    妳對於劉青雲與方中信的劇情建議很好,我也覺發展下去就好看得多!

    "新不了情"我當年好鍾意架,當年亦迷過袁詠儀一會,不過沒翻看過,有時間要再看一次了!

    回覆刪除